dimarts, 21 d’octubre del 2014

Titelles Guinyol




Titelles de Guant 


Aquesta denominació engloba a una “família” de titelles que tenen en comú el ser manejats amb una mà que s'introdueix dins de la titella quedant aquest a manera de guant. Les característiques d'aquest tipus de ninot són l'esperit d'improvisació, l'audàcia del gest, la llibertat del llenguatge i la simplicitat, raons que ho converteixen en el més popular. 

La titella de guant es compon de cap i vestit, generalment manca de cames i de vegades posseeix faccions movibles. Els seus moviments característics consisteixen a recollir i manejar objectes, reaccionar ràpidament, lluitar i ballar. Es maneja des de baix i és el més simple de manipular i construir. Es coneix també com a titella de mà o de puny; de "Guiñol" a Espanya i Amèrica; Petrushka a Rússia; Puppet a Anglaterra; Burattini a Itàlia i Puppen a Alemanya. 



Però per què l'anomenem de Guinyol?

Guignol, titella francesa que va aparèixer a Lió cap al 1800. Ideat pel dentista Laurent Mourguet, el personatge va aconseguir tanta fama que avui "guiñol" és sinònim de titella de guant. 
Guignol és un obrer lyones, un treballador més de la seda, un canut com se'ls cridava. Històricament, els canuts van lluitar contra les seves duríssimes condicions de treball, gairebé d'explotació, i van dur a terme una revolució obrera. 

Guignol, com a bon canut, és un "home del poble", que s'enfronta a diferents formes de poder, però Guignol no és pervers.






Un dentiste titellaire? 

Laurent Mourguet es va instal·lar a Lió l'any 1797 on exercia la seva professió de "sacamuelas", però un dia, se li va ocórrer, com estrateg del màrqueting del segle XVIII, crear un petit teatre de titelles per atreure a la clientela i el negoci de les titelles, va resultar ser més rendible que el dels queixals. 
I Mourguet va decidir dedicar-se al món dels ninots en manera professional.





La fama del teatrillo de Guinyol va augmentar i el negoci va passar a les mans dels fills Mourguet.Així, la cosa que va començar com una forma de reclamar l'atenció dels vianants perquè compressin en el seu lloc de venda ambulant, va donar pas a a tota una família de personatges amb personalitat i maneres d'actuar que la van convertir en una secció ben diferenciada dins de l'extens món de les marionetes. 

Com sol ocórrer, gràcies al geni d'una persona aparentment insignificant tenim un món ple de màgia que continua fent somnriure a menuts i grans.









"Como un vagabundo va el titiritero... siempre risueño canta sus sueños y sus miserias..."
Joan Manuel Serrat








 En Lió hi ha un museu del Gunyol: el Musée Gadagne. (www.cantitela.com)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS