dijous, 16 de febrer del 2017

Educar per la vida




És un fet que les nostres accions i pensaments estan plens de valors. T'has aturat alguna vegada a pensar en totes les coses que fas al llarg d'un dia en el teu rol d'educador, mestre, mare, pare, avia, oncle, cangur? Segurament tots fem o hem fet canvis de bolquers, pentinar-los,explicar contes, cantar,parlar,escoltar, planifiques el temps d'acord amb uns objectius, prepares activitats, "dónes ordres",renyes,felicites,etc. Hi han tantes accions que fem cada dia! I no cal dir que totes estan plenes de valors. Segons com les fem, segons com siga la nostra actitud, estarem transmetent uns valors o uns altres. Per exemple, de quantes maneres es poden canviar uns bolquers? Els podem canviar de manera brusca, de presssa i sense gaire miraments, podem canviar-lo cantant una cançó que agradi a l'adult i al nen, podem canviar-lo amb molta cura i aprofitar per fer un massatge.Dient-li que és un "cochino" i un marrano. Amb gestos que demostren un respecte pel seu cos. Parlant amb l'infant amb un to de veu suau. Fent-li una carícia. és cert que hi ha moltes maneres de canviar un bolquer, però segons com ho fem estan en joc uns valors o altres. No se sentirà ni ho viurà igual el nen que és canviat amb gestos bruscos que el que és canviat amb gestos suaus. Ni aquell a qui es diu "cochino" que aquell a qui es canta una cançó.
I tu, com canvies bolquers?, com els pentines?, com expliques contes?, com renyes quan has de fer-ho?,com felicites un infant que s'ha esforçat amb alguna cosa?. Quins valors hi ha presents en cada situació?
Els valors són propis de les persones i en totes les nostres accions, els nostres sentiments, interessos, valoracions, hi són presents, en siguam conscients o no, i ens condicionen tant personalment com en la nostra relació amb els altres. El que és important és no deixar de pensar en quins valors volem transmetre i reflexionar si són aquests els que transmetem o potser transmetem els contraris.És a dir, pot ser volem que els xiquets vsàpiguen escoltar-se els uns als altres i jo sóc el primer que no els escolte. Potser m'agrada que diguen bon dia al entrar a l'aula i jo no els ho dic. Aquestos són situacions que es produeixen i que ens poden pasar a nosaltres. Només reflexionant en el dia a dia podrem adonar-nos-en i millorar la nostra tasca com educadors.

Els valors són propis de les persones i  són a tot arreu, és a dir, totes les nostres accions i pensaments són plens de valors. aquest és un fet que ha passat, passa i passarà sempre.
L'evolució de les tecnologies és, ara per ara, un trionf de l'home, però,potser aquest trionf, que ens aporta un benestar econòmic i cultural, fa que deixem de banda, sense pensar-hi massa, la dimensió humana de la persona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS