divendres, 28 de febrer del 2014

El Mag dels Fogons



El Mag dels Fogons
Text: Joan de Déu Prats
Il·lustracions: Paloma Valdivia
Edicions Hipòtesi / Catalunya Caixa Obra social, 2011


El llibre
... Un dia va anar empenyent un altre i en Farinetes, quan va ser prou gran, va deixar de prendre llet i la mare va començar a donar-li... farinetes!
-Ecs!-va fer el nen.
I és que no li van agradar gens ni mica...”

El Farinetes viu i descobreix el món a través dels sentits. De tots ells, el gust és el seu preferit... tant és així que es passa el dia “tastant” tot allò que l’envolta. El problema és que ho tasta tot... menys el menjar! Els pares, desesperats, ja no saben què fer perquè mengi, perquè vulgui provar nous plats...
Un dia, en Farinetes rep una visita molt especial: la seva àvia que vivia molt lluny. I és amb ella que en Farinetes descobreix la màgia de la cuina. “No és arròs a la cubana... és un volcà que treu lava!” “No és cap puré... són sorres movedisses!” I és així que, de mica en mica, en Farinetes comença a gaudir del menjar i finalment esdevé un veritable Mag dels Fogons, com la seva àvia.



L’autor
Joan de Déu Prats (Barcelona, 1962) és escriptor, guionista i periodista. Ha escrit més de 70 llibres de literatura infantil i juvenil. Entre els guardons literaris que ha obtingut estan el Premi de l´Hospital Sant Joan de Déu en col·laboració amb Galera i El Círculo de Lectores (en dues ocasions: Els patins del Sebastià i El segrest de la primavera), el premi de contes que convoca la revista Cavall Fort, i el Premi Serra d’Or 2004 al millor conte infantil . Els llibres Un safari dins de casa i El senyor Guerra i la senyora Pau han estat inclosos a la llista de la Internationale Jugend Bibliothek de Munich. També ha fet adaptacions de diversos llibrets d’òpera de la Col·lecció Opera Prima d’Edicions Hipòtesi.




L’hora de menjar dels infants

Aquest conte ens acosta al món de l’alimentació d’un infant a qui li costa menjar, una de les situacions més freqüents que ens trobem cada dia, tant educadors com pares. A través del protagonista, en Farinetes, ens mostra com és possible transformar el moment crític dels àpats en una descoberta, en quelcom màgic... Si els adults (al menys els més gourmets) aprecien el menjar a través de tots els sentits: vista, olor, tacte... i no només el gust... perquè els nens no poden descobrir l’alimentació d’igual manera? I fer-los partícips de la preparació i de la presentació dels aliments pot ser un primer pas per despertar la curiositat dels més menuts per provar coses noves.



Carlos González, Pediatre, comença el seu conegut llibre “Mi niño no me come” amb aquestes paraules: “Mi niño no me come. Ésta es, sin duda, una de las frases que más veces oye un pediatra a lo largo de su vida. Aunque en invierno ha de competir con la tos y los mocos, el no comer se convierte en verano en el rey indiscutible de la consulta”. Potser si els pares, educadors, cuidadors... canviéssim la visió que tenim de com ha de ser la “correcta” alimentació dels nostres infants, i deixéssim anar la nostra imaginació i ens atrevíssim a trencar alguns dogmes, aquests nens “mal menjadors” esdevindrien uns gourmets de primera.




Aquest conte va ser editat amb motiu de la exposició “L’art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià”, realitzada a CX La Pedrera, a Barcelona, el juny de 2011. 





La Biblioteca del Bosc del Donyet






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS