dijous, 19 de juny del 2014

La mare està malalta


La mare està malalta

Autora: Eva Vallespí
Il·lustradora: Rosa M. Avante



Un dia rebo una emotiva carta... parla d’una dona que vol fer contacontes, parla d’una pèrdua vital, parla d’una malaltia, parla d’un llibre...
He conegut aquesta història i ara, des de la Biblioteca del Bosc del Donyet,
la volem compartir amb vosaltres...


El llibre

“La mare està malalta” és un llibre entranyable i captivador, un llibre solidari basat en la història personal de l’autora, que va perdre a la seva mare malalta d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). És un conte que ha estat escrit per a ajudar, en certa manera com a eina educativa, a tractar i a informar sobre aquesta malaltia als més menuts, tant aquells que viuen de prop la ELA com a la resta de persones que puguin estar interessats en el tema.




La resposta enfront la pèrdua d’un ésser no és igual en cadascuna de les persones, i òbviament, també és diferent en nens que en adults... Moltes vegades, els nens necessiten exterioritzar aquest dol i un conte pot ser una gran ajuda per fer-ho. En aquest conte la protagonista explica la seva experiència, amb els seus dubtes i les seves pors...  Evidentment, aquesta història és vàlida per tractar el dol, sigui quina sigui la causa, malaltia o situació que l’hagi provocat.

A més del valor humà de la història que aquí s’explica, aquest llibre és encara més valuós perquè els diners de la seva venda van a benefici de la Fundació Miquel Valls , que dedica la seva activitat a donar suport a tots els afectats d’ELA. El conte es pot adquirir a la pàgina web, per compra on-line.



L’autora





“Mentre pugui, no deixaré mai de fer el gest per ells. En el seu dia ells ho van fer per la meva mare, i per la meva família, en la seva lluita contra l'ELA”.




L'Eva Vallespí Suñé va néixer a Barcelona, el maig de 1974. Fa uns anys va canviar ciutat per poble, anant a viure a Móra la Nova. Ella explica que la tranquil·litat del món rural li va permetre meditar i encaminar la vida per un sector que sempre li havia atret molt: la educació infantil. Treballa uns anys com a monitora de natació amb nadons, nens, joves i adults, posteriorment col·labora a l'esplai del poble com a monitora i directora de lleure infantil i juvenil, i treballa també a la Llar d’infants Municipal d’aquesta població.

Amant de la cultura i en especial de la literatura infantil, ha col·laborat com a contacontes a col·legis, llars d'infants i a la biblioteca municipal del seu poble. L'any 2001 obté el primer premi del XVII Concurs Literari Prosa d'Adults que convoca l'Ajuntament de Móra la Nova, i el 2012 obté el segon lloc en el mateix concurs, del qual dona el premi en metàl·lic íntegrament a la Fundació Miquel Valls, encarregats d'atendre afectats amb ELA (Esclerosis Lateral Amiotròfica). 

En aquest llibre participa també la il·lustradora  Rosa Maria Avante, llicenciada en Belles Arts i actual mestra a l’Escola Municipal d’Arts i Disseny de Móra la Nova.




Una mica d’informació mèdica...

La Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) és una malaltia neuromuscular degenerativa progressiva, que afecta a un tipus de cèl·lules nervioses anomenades motoneurones. Degut a aquesta malaltia, les motoneurones, que controlen el moviment de la musculatura voluntària del nostre cos, gradualment van disminuint el seu funcionament fins a morir, provocant debilitat i atròfia muscular. Les motoneurones estan localitzades al cervell i la medul·la espinal.

La causa de la ELA és encara desconeguda, tot i els avenços que s’han produït en el coneixement del funcionament del sistema nerviós en els últims anys.
És tracta de la malaltia de les neurones motores més freqüent en adults (adults joves sobretot), amb una incidència de 1.5-2.5 persones per 100.000 habitants i any.

La ELA no te cap tractament curatiu, totes les teràpies van dirigides a pal·liar o millorar el conjunt de símptomes derivats de la malaltia, o en algun cas, a enlentir la seva progressió.


Cal tenir present que la cura dels pacients d’ELA precisa d’un abordament multidisciplinar, donat la complexitat dels símptomes, així com un suport psicològic per ajudar a afrontar la evolució de la malaltia. En aquest aspecte, el paper de la família amb el malalt d’ELA és primordial, així com també resulta vital el recolzament i la orientació de la família per part dels professionals, per a afrontar cadascuna de les situacions entorn al malalt que es viuran. 






La BIBLIOTECA DEL BOSC DEL DONYET

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS