divendres, 10 d’abril del 2015

Till Eulenspiegel

Till Eulenspiegel





Els Donyets del Bosc volem rendir homenatge a personatges de conte que ens han marcat amb la seva identitat i amb la seva historia, el Till n’és un d’aquests personatges que ha sobreviscut humilment al pas del temps, i creiem que mereix un homenatge.


L’obra

Ja fa molt temps, quan en el bosc vivien altres donyets, cap allà el 1480, es va publicar un llibre, d’autor desconegut, que narrava les bromes, les males passades i aventures que s’adjudicaven a un popular bufó alemany del segle XIII, el seu nom: Till Eulenspiegel. D’aquest primer escrit no s’ha conservat cap còpia, però si que ha quedat l’edició del 1500 que va tenir una gran popularitat, mostra del que diem és que va ser traduïda a diverses llengües.








Aquest llibre és un compendi de les trapelleries que “suposadament” feia el Till, és una irònica visió de la vida simple dels que vivien al camp, enfront als que vivien en les grans ciutats, la bogeria que palpava l’estupidesa de l’heroi no mostra més que una actitud activa, intel·ligent i alhora visceral, amb l’únic objectiu de defensar la humil forma de viure d’un poble, en el que el personatge se identifica, i que representa davant una civilització que es modernitza. Aquest personatge ens mostra la realitat d’una època, podem entendre com posa en evidència les intencions de l’home de ciutat, que tant cultivat sembla ser, però que en el fons es basa en l’egoisme i que abusa del pobre camperol.



El personatge

La creença popular diu, que el Till era un popular bufó alemany, fill d’una família de camperols, que es va dedicar professionalment a gastar bromes als altres amb gran desesperació dels seus pares, que no sabien on amagar-se cada vegada que el seu fill feia una de les seves. Diuen, que quan va ser gran, lluny ja del protocol establert, se les va apanyar ell sol i per sobreviure va fer tota classe d’oficis: sabater, sastre, capellà, cuiner, fuster, etc… 








Des de ben petit , el Till va demostrar la seva descarada afecció a la mofa, i no dubtava en fer-la visible amb tots aquells amb qui es trobava. Però el Till, no triava les seves “víctimes” de manera indiscriminada, no, de fet, ell anava en contra de l’ordre establert i d’aquells que el defensaven. Així, els qui més van rebre les conseqüències de les seves bromes varen ser els prínceps, els mossens, els burgesos i algun que altre noble. És a dir, les capes socials que més bé vivien en el seu temps.

Arribat a aquest punt, pensem que hem de explicar un petit detall:

El Till no és un personatge d’origen literari. Més aviat va ser la fama de les seves trapelles el que li va atorgar el dret a veure estampada la seva vida en un llibre. Cap de les actuacions d’aquest personatge va ser penada amb cap sanció ja que no deixaven de ser bromes ben pensades.







El Till Eulenspiegel va ser una persona de carn i ossos que, a causa del seu pas pels llibres, es va convertir en un digne heroi de la picaresca. En un principi, en els primers relats que es van redactar, no va ser pensat per a nens, però la cultura popular el va catapultar a tant gran honor. S’ha de dir que la seva existència és molt més antiga que la noció mateixa de literatura infantil.

Els nens alemanys les llegeixen, i gaudeixen d’aquest personatge entranyable i divertit, ja que les seves bromes porten l’inocència de la infantessa.

Si teniu oportunitat vos recomanem conèixer a tant gran i tremendo personatge!!



Estatua den Till












La Biblioteca del Bosc del Donyet
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS