dimarts, 3 de març del 2015

Llibres Pop-up

Els llibres pop-up
Aquesta vegada els donyets volem parlar-vos d'una sèrie de llibres que podem trobar al mercat, i que internacionalment és coneixen amb el nom de pop-up. A casa nostra els coneixem com llibres tridimensionals. Són llibres que, des del punt de vista de l'aprenentatge lector, posen més d'algun problemeta als més ortodoxes defensors de la lectura, perquè la seva "lectura" no consisteix només en descodificar els signes alfabètics, sinó sobretot a descodificar la proposta gràfica i lúdica de les imatges, textures o formats de cada exemplar.
En general són “llibres-objecte", més que "llibres-argument", i "llegir-los" esdevé més una acció que no pas una assimilació. Les pàgines es pleguen, es despleguen, s'estiren, s'arronsen, giren, treuen la llengua, poden perdre la forma i fan tot allò què puguem imaginar i que sempre sorprenen a l’infant. Açò s'aconsegueix gràcies a la infinitat de formes de manipulació que permeten les pàgines, les impressions... els autors d'aquest llibres reben el nom d'enginyers, no perquè facin ponts o carreteres, sinó pel fet d'oferir als infants un llibre que és una verdadera obra d'enginyeria, i que com a tal, estimula l’enginy dels nens i nenes.

Són llibres per jugar-hi i per compartir joc, no solament adults i infant, sinó també d’infant a infant. Són llibres davant dels quals ens hem de deixar engrescar, i això demana un temps més o menys llarg d'aproximació. Alguns d'aquest llibres permeten "rellegir-los" una i una altra vegada, altres que són més espectaculars, potser són de “més curta durada”... N’hi ha versions molt simples i també de més complicades, així com molts contes tradicionals i obres literàries de més pes. Qualsevol història hi té cabuda en aquest format tant especial, tant màgic...

...perquè tots ells tenen alguna cosa màgica que encisa a infants i adults.


Ah! I molt important: hem d’anar amb compte a l'hora de manipular alguns d'ells, perquè solen ser molt delicats...La Biblioteca del Bosc del Donyet.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS